werkschrift: Analyse van de Kijker

Lesmateriaal: Analyse van de Kijker

Kijken is een van onze belangrijkste dagelijkse bezigheden. Een kijker is hier de benaming van een mens die ergens naar kijkt. Gebruik deze publicatie om een beter beeld te krijgen van alle kijkers om je heen en zo je eigen kijkvaardigheden te versterken. 

Met behulp van het werkschrift analyseer je een kijker in 3 fases. De analyse wordt vervolgd door een zelfreflectie op wat je bekeek en hoe jij hier van hebt geleerd. 

Bekijk hieronder een selectie van de resultaten van het werkschrift. Bekijk hoe anderen de opdrachten hebben geïnterpreteerd en hoe volledig of beknopt zij met het materiaal zijn omgegaan. Gebruik de inzichten van anderen om je op weg te helpen met je eigen analyse of om meer de verdieping op te kunnen zoeken. 

Fase 1 Het Lichaam

Jaap heeft met veel aandacht een schets gemaakt van het lichaam van de kijker. Hij heeft oog voor het grote geheel zo is ook de omgeving van de kijker in de schets opgenomen. Als tip kunnen wij jaap meegeven dat hij meer aandacht kan besteden aan de details van het lichaam. Hoe gespannen of ontspannen is de houding van de kijker? Heeft hij zijn schouders opgetrokken? Hoe raken de vingers van de kijker het werkschrift en met welke focus wordt het schrift in zijn handen bekeken?  

Fase 2 Het Gezicht

Hierbij een analyse door Truus.

Fase 3 Het Brein

Hier zie je hoe mooi Sevasti de binnenkant van het hoofd van haar kijker heeft beschreven. Twijfel en gedachten zijn verbeeld met vraagtekens en korte zinnen. Als tip kan Sevasti meekrijgen om ook de rechter pagina te vullen met haar analyse.